Bona Zuria is een district in de beroemde Sidamo-regio van Ethiopië, geroemd om zijn rijke koffie-erfgoed . Grenzend aan Oromia in het zuiden, Hula in het westen, Bursa in het noordwesten, Arbegona in het noorden en Bensa in het oosten, biedt dit gebied ideale groeiomstandigheden voor specialty coffee.
Deze koffie wordt verbouwd door 600 kleinschalige boeren , die elk tussen de drie en acht hectare land beheren. Ze verfijnen hun ambacht al meer dan een decennium door zorgvuldig geselecteerde JARC-variëteiten te telen in natuurlijke schaduw. Hun toewijding aan kwaliteit zorgt voor een consistente uitzonderlijke oogst.
Wist je dat? Ethiopische koffiesoorten grofweg in twee typen kunnen worden verdeeld: JARC-soorten en wilde koffieplanten. JARC-soorten zijn ontwikkeld door het Jimma Agricultural Research Centre (JARC), een van de federale landbouwkundige onderzoeksinstituten van Ethiopië, om de ziekteresistentie en opbrengsten te verbeteren. In totaal zijn er 40 soorten gecreëerd, die elk de karakteristieke smaakcomplexiteit van Ethiopië behouden en tegelijkertijd de duurzaamheid voor kleinschalige boeren garanderen.
Zodra de koffiekersen hun maximale rijpheid bereiken, worden ze zorgvuldig met de hand geplukt en afgeleverd bij het Ayele Tulu Washing Station. De bonen ondergaan een fermentatie van 16 tot 35 uur in GrainPro-zakken of verzegelde vaten om hun complexe smaken te ontwikkelen. Daarna drogen ze op verhoogde Afrikaanse bedden gedurende vijf tot zes weken voordat de buitenste lagen worden verwijderd voor de laatste droging, wat zorgt voor een perfecte vochtbalans voor het roosteren