Klant: ‘Goedemorgen, ik hoorde dat jullie lekkere koffie hebben. Ik wil graag een zwarte koffie, alstublieft.’
Barista: ‘Geweldig, en welke koffie wil je? Een espresso of een filterkoffie?’
Klant: ‘Filterkoffie?’ (Fronzend) ‘Oh nee, dat vind ik niet lekker, geef mij maar een espresso.’
Dit is een veel voorkomende en volkomen begrijpelijke situatie, want als we het tegenwoordig over filterkoffie hebben, denken veel consumenten terug aan de bittere koffie die we allemaal kennen van toen we opgroeiden. Koffie die urenlang in een thermos stond, vol cafeïne, en waaraan we melk en suiker moesten toevoegen om hem drinkbaar te maken. Gelukkig is dat niet de filterkoffie die tegenwoordig in specialty coffee-bars te vinden is. De enige overeenkomst tussen de huidige filterkoffie en die koffie van vroeger is dat ze allebei niet met een espressomachine worden gezet. Alle vergelijkingen eindigen daar. Als je nieuwsgierig bent naar het verschil tussen filterkoffie en espresso, kun je er meer over lezen in onze blog ' Het verschil tussen filterkoffie en espresso '.
Dus wat kun je vandaag de dag verwachten van een filterkoffie? Laat ik eerst uitleggen wat filterkoffie eigenlijk is en waarin het verschilt van espresso. Dus wat is filterkoffie? Hebben we het over filterkoffie of slow coffee? De term ‘slow coffee’ is vooral ontwikkeld om duidelijk te maken dat het een langzamere vorm van koffiezetten is, in tegenstelling tot espresso. Daarnaast bleek het ook handig om een onderscheid te maken tussen wat consumenten dreigen te verstaan onder ‘filterkoffie’, namelijk de zoals hierboven beschreven koffie van vroeger.
Tegenwoordig verwijzen de termen ‘slow coffee’, ‘slow brew’ en ‘filterkoffie’ allemaal naar dezelfde zetmethode. De meesten van ons zijn opgegroeid met filterkoffie. Maar door de toenemende populariteit van espressomachines stond deze methode enige tijd buitenspel. Er zijn allerlei oplossingen beschikbaar gekomen om snel en gemakkelijk koffie te zetten. Denk bijvoorbeeld aan de pads en capsules waarmee je in een mum van tijd een kop koffie tovert. Toch merkten nogal wat koffiedrinkers na een tijdje dat ze geen voldoening meer haalden uit die manier van koffie zetten en -drinken. Gelukkig maar! En net daardoor is filterkoffie meer dan ooit terug. Zowel voor koffiedrinkers die iets anders verwachten als voor diegenen die hun dagelijkse kop naar een hoger niveau willen tillen, is filterkoffie een heel dankbare oplossing.
Voor een kleine investering, zeg maximaal € 100,- zet je thuis of op kantoor fantastische koffie. Het enige wat je nodig hebt is een weegschaal, een koffiemolen, een filtertoestel en natuurlijk goede koffiebonen. In de volgende blogs worden de verschillende manieren uitgelegd waarop je filterkoffie kunt zetten: