Coffee Knowledge Base

15 February 2024

Arabica koffie, wat is het precies?

Arabica koffie, wat is het precies?

Als je je verkenning in de wereld van koffie begint, moet je twee belangrijke spelers begrijpen: Arabica- en Robusta-koffiebonen. Deze koffievariëteiten hebben verschillende kenmerken die de koffiebeleving bepalen. In deze blog gaan we dieper in op het Arabica-profiel.

Arabica-koffiebonen

Arabica is veruit de meest populaire koffiesoort en vertegenwoordigt 70% van de wereldverkoop. Arabica is eigenlijk ook de oudste koffieplant. Het is de originele koffiesoort uit Abessinië en Arabische handelaren brachten hem naar de rest van de wereld. De eerste koffiestruik ter wereld was een arabicaplant die zich in het wild in Ethiopië ontwikkelde. Daarom spreken wij vaak over ‘wildgrown’ koffie uit Ethiopië. En ‘in het wild gegroeid’ kun je letterlijk nemen, dat wil zeggen: dit zijn geen netjes geplante struiken.

De arabicaplant is de oudste soort koffiestruik die we kennen en groeit op grote hoogte, op bergplateaus of op vulkanische hellingen, tot een hoogte van 1.000–2.000 meter. De dagen zijn er mild en de nachten koel, met een gemiddelde jaartemperatuur van 15–25 °C. Arabica-koffie is niet eenvoudig te kweken en een plantage vereist veel finesse, monitoring en verzorging. Telers zorgen vaak voor schaduw voor hun arabicaplanten, waarbij ze andere planten of gewassen gebruiken, zoals bananen- of cacaobomen. Deze helpen om de temperatuur rondom de plant zo stabiel mogelijk te houden, zowel overdag als ‘s nachts.

Ongeveer 4 kg bessen levert 1 kg groene koffiebonen op en ze moeten voldoende tijd hebben gehad om te rijpen en de best mogelijke smaak te ontwikkelen. Hoe hoger de plantage ligt, hoe lager de temperatuur en hoe meer tijd de koffiebessen nodig hebben om te rijpen. Een bes die rijpt op 1.700 meter hoogte heeft een heel andere smaak dan een bes die rijpt op 1.000 meter hoogte.

Arabica-koffie wordt voornamelijk verbouwd in de tropen, in de equatoriale gebieden tussen de Kreeftskeerkring en de Steenbokskeerkring – vooral in Midden- en Zuid-Amerika, in Oost-Afrika en in Zuidoost-Azië – en de smaak ervan varieert enorm. Door de vele smaaknuances is arabica de perfecte soort om door de brander te verwerken. Arabica-koffie kent een groot aantal variëteiten, waarvan er vele gekruist zijn. Dit betekent dat er inmiddels honderden soorten zijn, en dat aantal neemt nog steeds toe. Maar andere soorten sterven uit. Wat ons betreft zal arabica koffie nooit saai worden. Lees meer over de koffieproducerende landen en hun unieke kenmerken .

Arabica is niet de enige koffieboonsoort; er zijn anderen zoals robuusta, liberica en excelsa. Ontdek het robuuste profiel van Robusta, een koffiekrachtcentrale die 30% van de wereldwijde productie vertegenwoordigt. Ontdek daarnaast de minder bekende variëteiten Liberica en Excelsa. Ben je geïntrigeerd door deze diverse bonen en benieuwd waarom liberica en excelsa zeldzaam zijn in je kopje, bekijk dan onze blog: 'Onthulling van de koffieplant: van zaailing tot geoogste bes' . Als je meer wilt weten over het verschil tussen Arabica en Robusta koffiebonen kun je er alles over lezen in onze blog 'Arabica versus Robusta koffie, wat is het verschil' .